Kao osnivač Torbendžija, da li bi mogla da podeliš sa nama inspiraciju iza jedinstvenog imena brenda i šta ono za tebe znači?

Ime mog brenda je nastalo na spontan i šaljiv način, kao izvedenica mog nadimka Endži i torbica koje pravim i obožavam. Imala sam skroz drugu ideju, da ima internacionalni prizvuk, ali na kraju je pobedilo ime Torbendži jer ipak najviše liči na mene 🙂

Torbendži je specijalizovan za ručno rađene vintage torbice i torbe. Šta te je privuklo ovoj posebnoj niši modne industrije i koji su ti omiljeni materijali i vintage elementi?

Modu obožavam u svakom pogledu, a aksesoare posebno. Volim i savremenu modu, ali vintage nakit i torbice obožavam. Najviše volim da radim sa svilom, satenom, brokatom, goblenima i luksuznijim materijalima, pošto daju posebnu dozu elegancije torbicama. Vintage elemente nabavljam sa raznih strana sveta, poručujem vintage inspired biglove, ručke, perlice i ostale ukrase, a često nalazim sitne zanimljive komade i autentične elemente u antikvarnicama.

Belgrade Fashion Week je institucija u srpskoj modnoj industriji. Kako je tvoje iskustvo rada u menadžerskom timu BFW uticalo na tvoj pristup kreiranju i promociji Torbendžija?

BFW je moja druga kuća već dugi niz godina i jako sam srećna što sam deo tima koji čini sve da na najbolji način prezentuje naše dizajnere ne samo u zemlji nego i u svetu. Takođe, BFW je puno puta organizovao „BFW pop up store“ na raznim lokacijama u Beogradu, od shopping mall-ova pa do Belog Dvora, i to je bila fenomenalna prilika za naše dizajnere, kao i za mene lično da se afirmišemo i promovišemo naše brendove.

Svaka torbica i torba iz Torbendžija je jedinstvena. Da li bi mogla da podeliš neku nezaboravnu priču koja stoji iza stvaranja nekog od komada?

Trudim se da svaka torbica bude jedinstvena i neponovljiva. Ali sam nedavno sam imala poseban izazov. Za prošlogodišnji jubilarni 50.BFW za reviju inspirisanu Jovankom Broz, 20 dizajnera iz Srbije i čitavog regiona je imalo na raspolaganju autentične materijale koje je Jovanka Broz dobijala iz celog sveta i svako je trebao da odabere neki materijal i napravi neki komad inspirisan njenim stilom. Izabrala sam božanstven, jako tanan materijal, koji je sačinjen od sićušnih sjajnih perlica na mrežici, autentičan, iz 50-tih godina. Zbog perlica i osetljivosti materijala, bukvalno sam celu torbicu napravila ručno, mašinski sam uradila sam postavu, koju sam potom ručno ušivala na torbicu. Radila sam je 10 dana, uložila sam nebrojeno sati i pažljivog pipkavog rada, ali je zato rezultat bio sjajan. Najdraže mi je bilo sto su mnogi gosti revije mislili da je torbica autentična i da je deo fundusa Jovanke Broz 🙂

Inspiraciju pronalazim svuda, nekada ideju dobijem od boje ili teksture materijala, nekad kroz stari broš koji vidim u antikvarnici. Često eksperimentišem, menjam oblike torbica, veličine, vrste biglova, vrste materijala i stalno imam ideje da napravim nešto novo.

„Torbendži“ torbica inspirisana Jovankom Broz

U doba masovne proizvodnje, ručno rađeni proizvodi često nose osećaj ekskluzivnosti i individualnosti. Kako osiguravaš da svaki Torbendzi komad zadrži svoju prepoznatljivost?

Jako često radim po porudžbini, baš zato što žene vole da imaju unikatnu torbicu koju su izmaštale, znaju da koristim kvalitetne materijale, daju mi blagu sugestiju, ali mi uvek ostave dosta slobode da dam svoj pečat i finaliziram po svojoj viziji. Mislim da je taj moj pečat moja prepoznatljivost.

Modni trendovi se brzo razvijaju. Šta te najviše inspiriše i da li je teško ostati relevantan, a da pritom zadržiš vernost svojoj prepoznatljivoj estetici?

Inspiraciju pronalazim svuda, nekada ideju dobijem od boje ili teksture materijala, nekad kroz stari broš koji vidim u antikvarnici. Često eksperimentišem, menjam oblike torbica, veličine, vrste biglova, vrste materijala i stalno imam ideje da napravim nešto novo. Bavim se ovim poslom više od 10 godina i imam veliki broj i starih i novih klijenata i presrećna sam što jako puno žena ceni i prepoznaje moj rad i puno mi je srce!

Translate »