Odustajanje od kupovine

 

ODUSTAJANJE OD KUPOVINE

Od 2014. godine Zakonom o zaštiti potrošača (Službeni glasnik RS, br. 62/2014) je i definisano kako kupac ima pravo da otkaže ugovor o kupovini, pri čemu se ulazi u reklamacioni proces.

Zakon dalje kaže da u slučaju odustanka od ugovora, potrošač ima pravo na povraćaj novca ili na zamenu za drugi proizvod. Novac se kupcu vraća po prijemu proizvoda i nakon što se utvrdi da je proizvod neoštećen i ispravan. Kupac je dužan da proizvod vrati bez odlaganja, a najkasnije u roku od 14 dana od dana kada je poslao obrazac za odustanak. Po isteku roka od 14 dana od dana kada je poslao obrazac, proizvod se više ne može vratiti.

Prilikom vraćanja robe obavezno je vratiti u ispravnom i nekorišćenom stanju i originalno neoštećenom pakavanju, pri čemu se mora priložiti i originalni račun koji ste dobili u paketu.

Po prijemu proizvoda, utvrdiće se da li je proizvod ispravan i neoštećen. Kupac odgovara za neispravnost ili oštećenje proizvoda koji su rezultat neadekvatnog rukovanja proizvodom tj. kupac je isključivo odgovoran za umanjenu vrednost proizvoda koja nastane kao posledica rukovanja robom na način koji nije adekvatan, odnosno prevazilazi ono što je neophodno da bi se ustanovili njegova priroda, karakteristike i funkcionalnost.  Ukoliko se utvrdi da je nastupila neispravnost ili oštećenje proizvoda krivicom kupca, odbiće se povrat novca, a sam proizvod će ponovo biti poslat kupcu o trošku kupca.

 

U slučaju da je sam artikal i sva dokumentacija u skladu sa pravilnikom, Trgovac je dužan da kupcu bez odlaganja vrati iznos koji je platio po osnovu narudžbe i računa, a najkasnije u roku od 7 dana od dana prijema izjave o odustanku, a nakon prijema proizvoda.

 

Troškove vraćanja robe i novca snosi kupac, sem u slučajevima kada kupac dobije neispravan ili pogrešan artikal.

 

REKLAMACIJE, GARANCIJA I SAOBRAZNOST

SAOBRAZNOST na sve proizvode traje dve (dve) godine.

U slučaju da je paket oštećen u transportu, što se dešava extremno retko, ali zna se desiti, potrebno je da nas kontaktirate odmah po prijemu paketa, a najkasnije u roku od odmah od prijema kako bismo mogli adekvatno intervenisati i rešiti problem. Za sva oštećenja artikala koja nastanu u transportu, a nisu prijavljena blagovremeno, Chichi&Arty ne snosi odgovornost i nije vam u mogućnosti pomoći, kako transportno osiguranje neće priznati faul.

 

Potrebno je da sačuvate artikal, svu potrebnu dokumentaciju i original ili kopiju računa kojom se potvrđuje kupovina u Chichi&Arty web prodavnici.

Bilo da se radi o fabrički neispravnoj komponenti ili oštećenju u transportu stojimo vam na raspolaganju.

Reklamacije koje se šalju kurirskom službom nazad moraju biti propisno upakovane u kartonsku ambalažu, skoro onako kako vam je poslato. Sve reklamacije nepropisno zapakovane ili one kod kojih je došlo do vidljivih mehaničkih oštećenja neće biti preuzete od strane prodavnice Chichi&Arty nego će biti vraćene pošiljaocu o njegovom trošku.

U slučaju da je povrat robe opravdan, sve troškove slanja i primanja paketa snosi Chichi&Arty.

Za detaljnije informacije oko garancije pogledajte u ugovoru o kupovini.

U slučaju vraćanja robe i povraćaja sredstava kupcu koji je prethodno platio nekom od platnih kartica, delimično ili u celosti, a bez obzira na razlog vraćanja, Chichi&Arty je u obavezi da povraćaj vrši preko VISA, EC/MC i Maestro metoda plaćanja, što znači da će banka na zahtev prodavca obaviti povraćaj sredstava na račun korisnika kartice.

Obrazac za reklamacije možete preuzeti OVDE

 

Translate »