Za početak, ispričaj nam nešto o sebi i o tome kako si počeo da se baviš kožom i dizajnom novčanika?

Zovem se Stefan Drča. Rođen sam u Negotinu gde sam završio srednju školu. Od 2008. godine živim u Beogradu. Po profesiji sam dipl.građevinski inženejr i građevinarstvo je moj primarni posao. Nakon posla i vikendima bavim se dzajniranjem i izradom novčanika od kože. Takođe sam i gitarista u bendu „Pliš“. 

Moj tata je fotograf. Imao je radionicu za uramljivanje slika kada sam bio mali. Puno sam vremena provodio tamo i pomagao mu. Opremali smo slike lokalnih umetnika i njihove izložbe. Takođe smo se družili sa njima, obilazili njihove ateljee i posećivali likovne kolonije. Od tada volim radionicu i studio kao i zanat i umetnost. 

Koristio sam jednu futrolicu za kartice jako dugo i nakon 5 godina korišćenja se rašila. Poželeo sam da je popravim i potražio instrukcije na youtube. Nakon što sam video kako izgleda rad sa kožom, zainteresovalo me je da se bavim time iz hobija, nabavio prvi set alata i krenuo da dizajniram prve modele. 

Šta te je inspirisalo da pokreneš Sbrkovi Leathercrafts i da se posvetiš ovom zanatu?

Nakon što sam shvatio da napredujem sa zanatom, brend je bio logičan sledeći korak. 

Moja devojka je napravila logotip tako što je ilustrovala moje brkove i tadašnju frizuru. Frizura je ličila na slovo S. Tako je nastao i naziv brenda „S brkovi“. Dodatno ohrabrenje da se brend tako zove bila je kada sam se setio moje bake. Ona je poreklom sa Stare planine i nepravilno koristi padeže, a ja sam njen unuk s brkovi. 

Nakon što sam napravio instagram stranicu i počeo da prodajem svoje proizvode, stizale su i pohvale od kupaca ali i od drugih majstora. Tada sam i upoznao nekoliko domačih majstora koji su mi danas prijatelji. 

Od tada postoji interesovanje za moje proizvode u Srbiji i inostranstvu.

Da li možeš da nam opišeš svoj proces kreiranja novčanika? O čemu najviše vodiš računa ne bi li postigao vrhunski dizajn i kvalitet kojim se tvoje kreacije ističu?

Najpre je potrebno napraviti dobar šablon. Tu dosta pomaže moje iskustvo inženjera. Prilikom dizajniranja se trudim da model bude fukcionalan i da izgleda dobro ukoliko će se raditi u više od jedne boje. Prilikom izrade je svaka operacija važna kako bi proizvod izgledao dobro. I najmanji propust tokom izrade se vidi na proizvodu pa je tolerancija na greške jako mala. 

Pomenuo si da za svoje kreacije koristiš kožu iz poznatih italijanskih štavionica  La Bretagna i Badalasi Carlo. Ove štavionice imaju poseban pristup svom zanatu, kao i poseban proces štavljenja kože na biljnoj bazi. Možeš li nam reći nešto o tome?

Moje proizvode pravim isključivo od biljno štavljene, tj. vegetabilne kože. Najčešće pitanje mojih poznanika je „šta ti znači ono vegetabil koža“. Vegetabil koža se štavi korišćenjem tanina koji se nalaze u listovima i kori drveća. Proces proizvodnje ovakve kože je dugačak, štavljenje traje 20 – 40 dana i vegetabil kože se smatraju najkvalitetnijim kožama. Postoji i hromno štavljena koža za šta se koristi hemikalija i ovaj proces je daleko kraći, tj svega jedan dan. Prisustvo vegetabil kože na tržištu je svega 15%. Proizvodi od vegetabil kože patiniraju vremenom i izgledaju sve lepše. Takođe dobro mirišu i lep je osećaj držati ih u ruci i raditi sa njima. 

Najkvalitetnije vegetabil kože se proizvode u Toskani, odatle su i štavionice čije kože ja biram za svoje proizvode. Najviše volim da radim sa kožama iz štavionice Badalasi Carlo i La Bretagna. Takođe često radim i sa kožama iz štavionica Wallpier, MP Pellami, MG, La Perla Azzurra…

Ove kože ne sadrže metale, ekološke su i štavionice sa kojima ja radim ne ubijaju životinje zbog kože već dolaze iz industrije mesa.

Stefan Drča

Neposredno pred rođenje moje ćerke dobio sam zadatak od klijenta da dizajniram luksuznu futrolu za kartice gde je trebalo da primenim tehniku francuskog štepa i „creasing“ liniju. To su bile stvari koje nisam ranije koristio. Projekat sam uspešno završio i dobio inspiraciju da dizajniram kolekciju od pet novih modela. Tako je nastala moja „Shadow“ serija koja nosi ime po mojoj ćerki, Senki. Danas su to moji najpopularniji modeli.

Kako pristupaš održivosti i etičkoj praksi u svom radu?

Važno mi je da ja budem zadovoljan svakim proizvodom kada izlazi iz moje radionice. 

Kakvi su dalji planovi i ciljevi za Sbrkovi Leathercrafts?

Kako je S brkovi Leathercrafts za sada „one man workshop“ voleo bih da u budućnosti bude uključen još neko. Sajt je u izradi. Videćemo…

Translate »