Foto: Jovana Rakezić

Možeš li nam reći nešto o sebi, svom putu parfimera i šta te je inspirisalo da kreneš tim putem? 

Moja ljubav prema parfemima počela je vrlo rano, kada sam prvi put došla u kontakt sa parfemom svoga dede – još uvek čuvam tu bocu. Onda je tu i miris Magic Noir parfema koji je nosila moja majka, kao i miris jorgovana u vrtu moje bake. Sve me je to inspirisalo još od malih nogu. Mogu reći da me fascinira ljubav prema mirisima i način na koji oni izražavaju emocije i ličnost. Ponekad kažem ljudima da se bavim poslom stvaranja sreće. Jer, suština parfema je da nas učini srećnim.

Kako izgleda tvoj kreativni proces prilikom razvijanja novog mirisa? Odakle crpiš inspiraciju?

Moja inspiracija dolazi iz prirode, a moj stil je da izrazim prirodne ljudske emocije u boci, ljudsku dušu i srce. Dosta putujem i provodim mnogo vremena u prirodi gde je inspiracija bezgranična. Moj kreativni proces počinje sa idejom koja se zatim pretvara u formulaciju, i na kraju nakon u parfem. U osnovi, ja kreiram miris u svojoj glavi pre nego što krenem da biram paletu nota. Kreativni proces mi može oduzeti nekoliko meseci do nekoliko godina. Ponekad je lako, a ponekad izazovno.

Kako tvoje iskustvo i obuka u Londonu utiču na tvoj rad parfimera?

Moje iskustvo, obrazovanje i trening koji sam stekla u Londonu su neprocenjivi i ključni za ono što radim.

Obučavao me je najbolji parfimer u industriji i naučila sam mnogo toga što drugi ne znaju, uz visoku cenu, moram priznati, ali je to iskustvo bilo neprocenjivo. Imam svoju laboratoriju i studio u Londonu gde sam slobodna da dizajniram sve što osećam i volim, imam pristup vrhunskom sirovom materijalu, što je od ključne važnosti. Radim puno za druge stvarajući parfeme pod različitim brendovima.

Sve u svemu, bez Londona ne bih bila gde sam sada. London je ipak London, svetska scena!

Živim i radim u Londonu već više od 26 godina, imam svoju laboratoriju i parfimersku kuću sa kojom sarađujem. Sve naše parfeme kreiramo koristeći sirovine vrhunskog kvaliteta, a neke od njih su ekstraktovane primenom najnovijih metoda i inovacija u biotehnologiji. Isključivo sarađujem sa najboljima u industriji, a doslednost kvaliteta i održavanje poslovnih odnosa s partnerima u Velikoj Britaniji su mi veoma važni.

Zaga u ateljeu

Moje iskustvo, obrazovanje i trening koji sam stekla u Londonu su neprocenjivi i ključni za ono što radim. Obučavao me je najbolji parfimer u industriji i naučila sam mnogo toga što drugi ne znaju, uz visoku cenu, moram priznati, ali je to iskustvo bilo neprocenjivo.

Možeš li podeliti svoje uvide u najnovije trendove u industriji parfema i u kom pravcu misliš da će se ona ići u budućnosti?

Kada je u pitanju budućnost industrije parfema, mislim da će se brendovi sve više fokusirati na korišćenje novih tehnologija za pravljenje parfema prema individualnim preferencama brenda ili kupaca. Takođe, održivost će postati sve važnija tema u industriji, što će podstaći proizvodnju održivih parfema i pakovanja. Trenutni trendovi pokazuju da postoji sve veća potražnja za niche parfemima. Kupci su postali svesni da se ti parfemi proizvode u manjim serijama i da su obično napravljeni od visokokvalitetnih sastojaka. Niche parfemi takođe nude jedinstvene mirise koji se razlikuju od standardnih, masovno proizvedenih parfema. To je u skladu sa trendom personalizacije u kom kupci traže proizvode koji su prilagođeni njihovom individualnom ukusu.

Kao jedini ženski parfimer u Beogradu, da li osećaš da postoje jedinstveni izazovi ili prilike koji dolaze sa ovom titulom? 

Sigurna  sam da sam jedini parfimer u Srbiji pa i u regionu. Kako se osećam kao žena parfimer, hmm, šta reći zaista… Industrijom dominiraju muški parfimeri, ali se stvari menjaju. Mogu samo reći da muški parfimeri bolje stvaraju cvetne mirise, hahaha.

Kolekcija „Belgrade“ – The Perfume Atelier

Šta izdvaja The Perfume Atelier od drugih brendova parfema i šta želiš da postigneš sa svojim mirisima? 

The Perfume Atelier je rođen u Londonu, a odrasta u Beogradu. The Perfume Atelier je usmeren na pružanje premium iskustva koje je visoko personalizovano i razlikuje se od drugih brendova parfema na tržištu. Naglasak je na individualnosti kreacije. Ohrabrujemo kupce da posete naš atelje, gde mogu da rade sa parfemskim stilistom kog sam ja licno obučila i kreiraju miris koji je prilagođen njihovim individualnim željama.

Kao se brend fokusiramo sna korišćenje visoko-kvalitetnih sastojaka i ručnu izradu svakog parfema kako bi se stvorio jedinstven i prepoznatljiv miris. Moja misija je da razvijem vrhunski luksuzni srpski brend i da se proširim van granica Srbije, na čemu trenutno radimo. Kroz našu kolekciju parfema „Belgrade“ želimo da privučemo ljude da posete Beograd i Srbiju. Želimo da oni sa sobom ponesu miris ovog grada i da time stvorimo jedno nezaboravno iskustvo.

Kako pristupaš pitanjima održivosti i etike u svom parfimerskom radu?

Imamo nekoliko inicijativa održivosti kako bi smanjili uticaj na životnu sredinu. Neke od ovih inicijativa uključuju:

Punjive boce i ambalaža: nudimo uslugu Refill – punjenja parfema, difuzora i sveća, podstičući kupce da ponovno koriste svoje boce i smanje otpad.

Reciklirano pakovanje: koristimo reciklirane kutije i uglavnom staklo i drvo. Ne koristimo plastiku, a naše parfemske kutije mozete iskoristiti kao kutiju nakit, fotografije itd.

Ekološki prihvatljivi sastojci: nabavljamo sastojke od održivih i etičkih dobavljača, koristeći prirodne i biorazgradive materijale kad god je to moguće.

Proizvodimo svoje parfeme u malim serijama I time se obavezujemo da smanjimo svoj uticaj na životnu sredinu i promovišemo održivost u svom radu.

Naposletku, kakav savet bi dala nekome ko je zainteresovan za bavljenje parfimerstvom?

Parfimerstvo se čini lakim i mnogi misle da je to samo kombinovanje i kreiranje mirisnih nota. To je isto kao i sa muzikom – morate osetiti da li u sebi posedujete tu specifičnu vrstu talenta da biste postali parfimer. Ako jeste, onda vam je potrebno profesionalno obrazovanje ili obuka sa starijim parfimerom. Cena ovakve obuke je prilično visoka.  Tu su naravno rad i praksa, najmanje 5-7 godina. Da bi neko postao parfimer, obično je potrebna kombinacija formalnog obrazovanja i praktičnog iskustva u industriji mirisa. Potrebno je imati naučno obrazovanje u oblasti hemije, posebno u svojstvima sastojaka mirisa, znanje o njihovoj međusobnoj interakciji i uticaju na kožu. Tu je, naravno, i umetnička i kreativna strana parfimera, kao i dobro razvijeno čulo mirisa. Postoje škole i obuke za parfimere, ali u industriji je najčešće potrebno sticati iskustvo kroz rad na poziciji tehničara ili ocenjivača mirisa. Kombinacija praktičnog iskustva i obrazovanja ključna je za postizanje uspeha u ovom poslu. 

Translate »